19 Nisan 2025 10:16

Zirai don lahana üreticisini de vurdu

Niğde'deki zirai donun etkilerine ve çiftçilerin yaşadıklarına dikkat çeken CHP’li Gürer, "Bu yıl bu tarladan artık ürün alınamayacak. Fide desteği, gübre desteği lazım” dedi.

Zirai don lahana üreticisini de vurdu

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve üreticiler

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, ülke genelinde etkili olan zirai don nedeniyle Niğde'nin Ulukışla ilçesine bağlı Hüsniye köyünde lahana üreticilerini ziyaret etti. Hüsniye Köyü'nde zirai dondan zarar gören tarlalarda incelemelerde bulunan Gürer, üreticilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekti.

Gürer, "Lahana üretiminde Niğde Samsun ilinden sonra ikinci şurada. Bazı bölgelerde dikilen fidelerin tamamı ölmüş, tarlada ürün perişan. Erken ekilen lahanalar, donun yarattığı olumsuzluktan ciddi şekilde nasibini almış. Görüldüğü gibi artık lahana fideleri don nedeniyle gelişmeyecek. Bu tarlada 60.000 dikilmiş fide var ve tamamı dondan etkilenmiş. Don etkisi kar ve don etkisi kalktıktan sonra bahçeler de somut bir şekilde görülüyor" dedi.

Üreticiler destek bekliyor

Üretici Ahmet Keskin, sigorta konusunda sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek "Benim 250 dönüm yerim var; 30 dönümlük sigortası var, kalanı yok. Genelde çoğumuzda yaptıramadığı gibi, biz de yaptıramadık. Sigorta fiyatları biraz yüksek geliyor" ifadelerini kullandı.

Sigorta olmadan tespit çalışmalarının yapılıp yapılmadığına ilişkin ise Keskin, “4-5 sefer kontrole geldiler. Bize biri yüzde 60 verdi, biri yüzde 40 verdi. ‘Olmadı’ dedi. Bilmem şöyle böyle... Maliyeti diyelim 100.000 lira, elimize geçecek 30.000 lira. Bu yüzden de sigortaya pek sıcak bakmadık” diye ekledi.

Fide ve tarla maliyetleri yükseliyor

Keskin hibrit denilen lahananın erkenci bir ürün olduğunu ve ithalat yapıldığını belirterek, ayrıca don nedeniyle tarlalarındaki tüm fidelerin zarar gördüğünü ve bunlardan herhangi bir fayda beklemediklerini belirtti.

Keskin, “Dönüme 5.500-6.000 siyah lahana dikeriz. Beyaz lahana da 2.500-3.000 arasında dönümde değişir. Şimdi bunun fidesini 4 TL ile çarptığın zaman 6 TL fide olsa 24.000 TL sadece fide maliyeti var. Bunu sürmek için 3-4 sefer sürüm yaparız. Ot ilacıdır. Siyah lahananın bir dekara maliyeti 35.000 TL ile 40.000 TL'yi buluyor. Beyaz lahanada ise 25.000 TL'yi buluyor" dedi.

Gürer, Niğde'nin tarım arazilerinde yaşanan don olayının etkilerini değerlendirerek, çiftçilerin içinde bulunduğu zor duruma dikkat çekti. Gürer, "Bu yıl bu tarladan artık ürün alınamayacak. Bunu yeniden dikecekler. Bu süreç mayıs ayının ortasına kadar devam eder. Çiftçi için fide desteği, gübre desteği lazım" şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)

Evrensel'i Takip Et